Σύνταξη: ecozen.gr
To 17% όλου του φαγητού που υπάρχει στον κόσμο, καταλήγει στα σκουπίδια χωρίς να καταναλωθεί και για την Ελλάδα τα δεδομένα είναι ακόμα χειρότερα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση UNEP Food Waste Index των Ηνωμένων Εθνών. Ενώ, αν το τοποθετούσαμε σε νταλίκες τοποθετημένες στη σειρά, αυτές θα συμπλήρωναν τον κύκλο της Γης 7 φορές!
Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 931 εκατομμύρια τόνους φαγητού που είναι διαθέσιμο στους καταναλωτές παγκοσμίως.
Αυτή η ποσότητα καταλήγει στα σκουπίδια των νοικοκυριών, των εστιατορίων και άλλων υπηρεσιών, βάση της τελευταίας ολοκληρωμένης αποτίμησης που αφορά το έτος 2019.
Τα νοικοκυριά πετούν το περισσότερο φαγητό
Φαίνεται ότι μεγαλύτερη ευθύνη για αυτό έχουν τα νοικοκυριά, τα οποία αφορά το 61% των πεταμένων τροφών. Ενώ, το 26% αφορά τις διάφορες υπηρεσίες τροφίμων και το 13% τα καταστήματα εστίασης.
Κατά κεφαλήν σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας άνθρωπος πετάει στα σκουπίδια κάθε χρόνο 121 κιλά τροφίμων, με τα 74 κιλά από αυτά να πετιούνται από τον τομέα των νοικοκυριών.
Στην Ελλάδα πετάμε κατά κεφαλήν 22 κιλά περισσότερο φαγητό
Στην Ελλάδα, η σπατάλη είναι μεγαλύτερη από τον μέσο παγκόσμιο όρο και συγκεκριμένα, ανά κεφαλή, ετησίως, πετιούνται από τα ελληνικά νοικοκυριά 142 κιλά διαθέσιμου φαγητού που δεν καταναλώνεται. Και επιπρόσθετα, άλλα 7 κιλά ανά κεφαλή κάθε χρόνο από τον τομέα της εστίασης -αν και τα διαθέσιμα στοιχεία για την Ελλάδα θεωρούνται μετρίως αξιόπιστα.
Σύμφωνα με την έκθεση, το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, είχε υποτιμηθεί και δεν αφορά μόνο τις πλούσιες χώρες.
Κι αυτό γιατί, σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος, μία απρόσμενα μεγάλη ποσότητα τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η ποσότητα φρέσκων και επεξεργασμένων τροφίμων που πετιούνται αντιστοιχεί σε 23 εκατομμύρια βαρυφορτωμένες νταλίκες των 40 τόνων, αρκετές -αν έμπαιναν η μία πίσω από την άλλη- για να κάνουν τον κύκλο της Γης 7 φορές.
Σύμφωνα με την κατανομή σπατάλης, τα νοικοκυριά πετούν σχεδόν το 11% των συνολικά διαθέσιμων για κατανάλωση τροφίμων ή 569 εκατομμύρια τόνους και ακολουθούν οι διάφορες υπηρεσίες τροφίμων με 5% ή 244 εκατ. τόνους και τα εστιατόρια και λοιπά καταστήματα εστίασης με 2% ή 118 εκατ. τόνοι).
Μεγάλες επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή
Αναλογιζόμενοι ότι περίπου το 8-10% των παγκόσμιων εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» σχετίζονται με την τροφή που δεν καταναλώνεται, η περιβαλλοντική επιβάρυνση της σπατάλης φαγητού είναι εξίσου σημαντική με αυτή των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων.
Ενώ, εκτιμάται ότι 690 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα – όπως έχει καταμετρηθεί ως το 2019 – και η τρέχουσα πανδημική κρίση πρόκειται να αυξήσει σημαντικά αυτό τον αριθμό.
Την ίδια ώρα 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, έχουν πρόσβαση σε τροφή που δεν είναι υγιεινή εξαιτίας κυρίως οικονομικής δυσχέρειας.
Η δραστική και άμεση μείωση του φαγητού που καταλήγει στα σκουπίδια από κάθε ένα νοικοκυριό ξεχωριστά αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την άμβλυνση των συνεπειών του φαινομένου εν όψει και της κλιματικής επιβάρυνσης που είναι αξιοσημείωτη, επισημαίνει η έκθεση.