Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Στη δεκαετία του '90, σπούδασα για 4 έτη στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στη ΡΟΔΟ. Από το 1999, δουλεύω ανελλιπώς μόνο σε Δημοτικά σχολεία. Απολαμβάνω την καθημερινή επικοινωνία με τα παιδάκια. Στο δεύτερο σπίτι τους...

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

'Σιγά τα λάχανα'

Τη φράση «σιγά τα λάχανα» ή «σπουδαία τα λάχανα» τη χρησιμοποιούμε σήμερα ειρωνικά, όταν θέλουμε να δηλώσουμε την δυσανάλογη αξία που έχει ένα προϊόν σε σχέση με την πραγματική του αξία. Αυτή η φράση προήλθε από ένα περιστατικό σ' ένα χωριό.
Ήταν λίγο πριν το 1821, όταν πέρασε από το χωριό ο απεσταλμένος του Μπέη για να εισπράξει τη «δεκάτη», δηλαδή τη χρονική φορολογία που κατέθεταν όλες οι περιοχές της χώρας μας. Όλοι οι χωρικοί της περιοχής τού είπαν πως δεν είχαν να πληρώσουν τον φόρο, γιατί τα λάχανά τους έμειναν απούλητα. Τότε ο φοροεισπράκτορας τούς είπε πως θα έστελνε ζώα και ανθρώπους για να φορτώσει τα λάχανα και έτσι να «πατσίζανε» με το χρέος τους. Έτσι και έγινε.
Από τότε, έλεγαν οι χωρικοί (ίσως ειρωνικά): «Σπουδαία τα λάχανα» όταν επρόκειτο να πατσίσουν τους φόρους τους. Και μερικοί αργότερα είπαν: «σιγά τα λάχανα».