Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Στη δεκαετία του '90, σπούδασα για 4 έτη στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στη ΡΟΔΟ. Από το 1999, δουλεύω ανελλιπώς μόνο σε Δημοτικά σχολεία. Απολαμβάνω την καθημερινή επικοινωνία με τα παιδάκια. Στο δεύτερο σπίτι τους...

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

2 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Στο διαδίκτυο 'αλίευσα' ένα ωραίο κειμενάκι για την αξία τού βιβλίου το οποίο θα παραθέσω. 
Πριν απ' αυτό όμως να πω ότι το βιβλίο θα έπρεπε να μάς συντροφεύει πιο συχνά και να μην το θυμόμαστε μόνο στις 2 Απριλίου...


Η Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου καθιερώθηκε από την Ι.Β.Β.Υ., τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Τα βιβλία αδιαμφισβήτητα είναι θησαυρός και δεν είναι κάτι που λέγεται πρώτη φορά μα είναι απαραίτητο να δηλώνεται ξανά και ξανά. Είναι ένας κόσμος μαγικός που προσφέρει πολλά πράγματα. Προσφέρει γνώσεις, διευρύνει ορίζοντες, οξύνει το πνεύμα, αφυπνίζει τη φαντασία, πλουτίζει την ψυχή, εξευγενίζει και προσφέρει παιδεία σε ανθρώπινο επίπεδο. Πέρα από την επιμορφωτική της σημασία, είναι τρόπος διασκέδασης ή και διαφυγής ακόμη, αφού ταξιδεύεις νοερά στον κόσμο τους και σε όποια εποχή χρονικά.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν περισσότερα βιβλία προσαρμοσμένα και ειδικά δοσμένα αναφορικά με έκφραση, γνώση ή εικονογράφηση ακόμη και για βρεφικές ηλικίες. Είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε ένα παιδί όσο νωρίτερα γίνεται στον κόσμο του βιβλίου. Θα μάθει πράγματα από νωρίς, η φαντασία του θα αναπτυχθεί απίστευτα -βασικότατο για ένα παιδί- μα κυρίως θα μάθει να αγαπάει το διάβασμα και δε θα είναι κάτι που θα πρέπει να του συμβεί αναγκαστικά μεγαλώνοντας ή πηγαίνοντας σχολείο ώστε να αντιδράσει αρνητικά.
Θα αποκτήσει μια όμορφη συνήθεια -ένα παιδί που διαβάζει θα είναι κι ένας ενήλικας που θα διαβάζει- την οποία θα αποζητά αργότερα στον ελεύθερο χρόνο του, συνεπώς μειώνουμε τοιουτοτρόπως και την πιθανότητα να αποσπαστεί με οτιδήποτε ακατάλληλο ή ανόητο μα πρωτίστως βλαβερό.

Τα όποια χρήματα επενδύσει κανείς σε βιβλία δεν είναι χρήματα που πάνε χαμένα συνεπώς ακόμη και σήμερα στη δύσκολη εποχή που διανύουμε αξίζει να προσπαθούμε να αποκτούμε βιβλία τόσο για εμάς όσο και, κυρίως, για τα παιδιά μας. Άλλωστε πια οι επιλογές είναι πολλές, οι ευκαιρίες ακόμη περισσότερες και οι πηγές πλέον ποικίλες.
Εκτός από αυτό υπάρχουν άπειροι τρόποι και πηγές δανεισμού άρα δικαιολογία δεν υπάρχει.

Πρέπει να ενθαρρύνουμε ως γονείς το παιδί μας να παίρνει πνευματική τροφή και το όφελος θα φανεί ακόμη περισσότερο όταν αυτό μεγαλώσει. Βεβαίως σε όλη αυτήν την προσπάθεια παίζει και ο εκπαιδευτικός το σπουδαίο ρόλο του. Τα εφόδια που θα έχει πάρει από τα βιβλία θα του είναι χρήσιμα, αν ειδικά λάβουμε υπόψιν την εποχή μας που εξελίσσεται συνεχώς. Η γνώση δε σταματά ποτέ και μπορείς να την αντλήσεις ακόμη και από βιβλία που έχουν κύριο σκοπό την διασκέδαση.
Δεν υπάρχει βιβλίο που δε θα σου προσφέρει κάτι, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκει.