Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Στη δεκαετία του '90, σπούδασα για 4 έτη στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στη ΡΟΔΟ. Από το 1999, δουλεύω ανελλιπώς μόνο σε Δημοτικά σχολεία. Απολαμβάνω την καθημερινή επικοινωνία με τα παιδάκια. Στο δεύτερο σπίτι τους...

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Ο καλός ύπνος απαραίτητος για τα παιδιά

Πολλές φορές, συζητώντας στην αίθουσα με τα παιδιά μου, αναφέρομαι στην αναγκαιότητα να κοιμούνται νωρίς το βράδυ για να συμπληρώνουν τις απαραίτητες ώρες ύπνου κι επιπλέον, όσο πιο νωρίς πέφτουν για ύπνο
τόσο πιο ποιοτικός είναι ο ύπνος τους.
Είναι λίγο πολύ γνωστό ότι ελλιπής ύπνος συχνά, σημαίνει ότι οι μαθητές έχουν συμπτώματα όπως κούραση, νεύρα, υπνηλία, δυσκολία συγκέντρωσης.
Πόσες ώρες όμως  ύπνου είναι απαραίτητες;
Επειδή ασχολούμαι με την σχολική ηλικία, οι ειδικοί κι όχι εγώ λένε πως χρειάζονται σίγουρα 10 με 11 ώρες.
Ας το πάρουμε λοιπόν, πρακτικά: Επειδή ξέρω ότι τα περισσότερα παιδάκια δεν κοιμούνται το μεσημέρι (έχουν ολοήμερο, κάποια άλλη δραστηριότητα εκτός σπιτιού κλπ.), αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι πρέπει τις 10-11 ωρίτσες να τις κοιμηθούν αποκλειστικά τις βραδινές ώρες. Δεδομένου ότι τα παιδιά κατά μέσο όρο ξυπνούν γύρω στις 07.00 το πρωί, συνεπάγεται, με έναν απλό υπολογισμό, ότι θα 'πρεπε να έχουν κοιμηθεί στις 8-9 το βραδάκι.
Αντιλαμβάνομαι ότι κι αυτό ακούγεται (κι είναι) υπερβολικό. Σωστά.
Σε κάθε περίπτωση όμως, γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να έχουν κοιμηθεί, έστω στις 10, το αργότερο. Κι όχι να κάθονται ως τις 11 ή 12 για να δούνε γνωστά σίριαλ στην τηλεόραση.
Από 'κει και πέρα, ο καθένας -βεβαίως- είναι ελεύθερος να πράξει όπως θέλει...

Λ.Σ