Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Στη δεκαετία του '90, σπούδασα για 4 έτη στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στη ΡΟΔΟ. Από το 1999, δουλεύω ανελλιπώς μόνο σε Δημοτικά σχολεία. Απολαμβάνω την καθημερινή επικοινωνία με τα παιδάκια. Στο δεύτερο σπίτι τους...

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Κανόνες συλλαβισμού

1. Το σύμφωνο ανάμεσα σε δύο φωνήεντα κάνει συλλαβή με το δεύτερο φωνήεν. π.χ. έ – να, ό – λα. 
2. Λέξεις που αρχίζουν από σύμφωνο και ακολουθεί φωνήεν και πάλι σύμφωνο και πάλι φωνήεν, οι συλλαβές είναι ζευγάρια, σύμφωνο - φωνήεν. π.χ. μά – τι, κυ – νη – γώ. 
3. Τα δύο σύμφωνα δεν τα χωρίζουμε, όταν από αυτά αρχίζει ελληνική λέξη. π.χ. έ – τρε – χε : από τρ αρχίζει π.χ. η λέξη τρέχω.
4. Τα δύο σύμφωνα τα χωρίζουμε, όταν από αυτά δεν αρχίζει ελληνική λέξη. π.χ. καρ – διά : Από ρδ δεν αρχίζει λέξη. 
5. Τα τρία σύμφωνα τα χωρίζουμε, όταν δεν αρχίζει από αυτά λέξη. π.χ. άν – θρω – πος : από νθρ δεν αρχίζει λέξη, επομένως το πρώτο ( ν ) θα πάει με την προηγούμενη συλλαβή. 6. Τα τρία σύμφωνα δεν τα χωρίζουμε, όταν από αυτά ή από τα δύο πρώτα αρχίζει λέξη. π.χ. ε – χθρι – κό : από χθ αρχίζει π.χ. η λέξη χθες.
7. Δύο όμοια σύμφωνα τα χωρίζουμε. π.χ. άλ – λος, Σάβ - βα - το. 
8. Τα δίψηφα σύμφωνα (μπ,ντ,γκ,τσ,τζ) δε χωρίζονται. 
Π.χ. πέ - ντε, μπα - μπάς, με - λι - τζά - να. 
9.Τα δίψηφα φωνήεντα, οι δίφθογγοι και οι συνδυασμοί, λογαριάζονται σαν ένα φωνήεν. π.χ. αί – θου – σα, αη – δό – νι (δίφθογγος το αη), λευ – κός, πη – γαί – νω. 
10. Οι σύνθετες λέξεις ακολουθούν τους ίδιους κανόνες.